Reserapporter

Skåneresan 6-7 februari 2015

skåneresan2015

Fullkomligt lysande – igen!

Våra fågelklubbars skåneresa i februari blev ännu en gång en riktig fullträff – som vanligt i dubbel bemärkelse! Det handlar förvisso inte endast om mäktiga fågelupplevelser – det är också ett par dagar med fin samvaro i ett mycket trivsamt gäng.

Hur många vinterresor till Skåne vi genomfört vet vi inte, men de är väldigt många. Och ingen är egentligen den andra lik trots att vi åker enligt ungefär samma rutt varje gång. Skåne är dessutom inte så stort.  Vi lyckas dessutom med att få ihop en ”ädelkombination” vid nästan varje tillfälle. Denna resa blev kombinationen fläckdrillsnäppa nära Landön uppe i nordost, vitögd dykand i Lunds reningsverksdammar och svartand vid Skälderviken. Jodå, det blev en del däremellan också.

Vi klarade även att komma över det lilla kvalitetsmärke som vi brukar styra efter; detta att försöka komma över åttio arter. Blåsten var besvärande och det gjorde att besöket vid de vindpinande Vombs ängar blev ganska avslaget och kortvarigt, detta gällde för övrigt söndagens övningar lite jämt över. De stora gåsflockar som brukar prägla ängarna fanns inte på plats för en gångs skull. Det avkortade besöket vid Vombs ängar medgav i stället ett storkbesök vid Flyinge. Godset Flyinge är en del av det skånska storkprojektet och ibland kan man se ett sjuttiotal samtidigt. Flyinge är också ett internationellt centrum för svensk hästavel så det är kanske en bra kombination; storkar och hästar. Nästan varje gång är det alltid någon deltagare som inte varit där tidigare så det har blivit en stående punkt på programmet om vi är i krokarna.

Gladorna präglade det snöfria skånska landskapet, det verkar inte vara någon större skillnad på vinter och sommar numera. Man ser nästan lika många på vintern som sommartid. Fyledalen vid Tommelilla är ett måste på varje resa – oavsett årstid faktiskt. Trots den pinande blåsten blev det en hel del rovfåglar. Största intrycket gjorde två yngre pilgrimsfalkar som plötsligt fanns över våra huvuden. Det här är förnämligt – att man kan se pilgrimsfalkar så lättvindigt numera. Det har ändrat sig mycket på några år. Vi såg troligen ytterligare en pfalk i Fyledalen men avståndet var mycket för långt.  Två jordugglor såg vi, den ena vid drillsnäppan och den andra vid Äspet i Åhus. Jag tror att de här var de första jordugglorna genom alla år. Kornsparvarna nere vid Hammar inte långt från Kåseberga på sydkusten hör till varje resa och det är härligt att se att de blir lite fler för varje gång, nu är de klart över ett hundra.  Vi var sammanlagt 13 resenärer från de båda klubbarna men det var sannerligen inte något olyckstal.

// Åke Abrahamsson skrev den 2015-02-10

Artlistan

Knölsvan, Sångsvan, Sädgås, Spetsbergsgås, Bläsgås, Grågås, Vitkindad gås

Kanadagås, Gravand, Bläsand, Kricka, Gräsand, Svartand, Brunand, Vitögd dykand

Vigg, Bergand, Ejder, Alfågel, Svärta, Knipa, Salskrake, Småskrake, Storskrake

Fasan, Storlom, Smådopping, Skäggdopping, Svarthakedopping, Havssula

Storskarv, Gråhäger, Vit stork, Röd glada, Havsörn, Blå kärrhök, Sparvhök, Ormvråk

Fjällvråk, Kungsörn, Tornfalk, Pilgrimsfalk, Rörhöna, Sothöna, Fläckdrillsnäppa

Skrattmås, Fiskmås, Gråtrut, Havstrut, Tamduva, Ringduva, Jorduggla, Spillkråka

Större hackspett, Ängspiplärka, Gärdsmyg, Järnsparv, Rödhake, Koltrast

Björktrast, Taltrast, Entita, Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Trädkrypare, Skata

Kaja, Råka, Kråka, Korp, Stare, Gråsparv, Pilfink, Bofink, Bergfink, Grönfink, Steglits

Grönsiska, Gråsiska, Mindre korsnäbb. Domherre, Gulsparv, Kornsparv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s